Het Nederlands Kampioenschap Schermvliegen Vlakland (NKSV) is dé wedstrijd voor overlandvliegen in onze Lage Landen. Vanaf 23 maart tot en met 12 mei kun je elk weekeinde plus enkele feestdagen één of meer taken vliegen. De taken worden afgestemd op de weersomstandigheden en daarom pas op elke wedstrijddag zelf bekend gemaakt via deze website en Telegram

Het concept van het NKSV is uitermate geschikt voor een eerlijke competitie aan de lier. Voor piloten die een keer aan wedstrijdvliegen willen “ruiken” is dit een leuke kennismaking met de wedstrijdsport.

Op deze website is alle uitleg te vinden over het NKSV. Hoe werkt zo’n cilinderrace, hoe worden de winnaars vastgesteld, hoe gaat dat met de taken en alle andere zaken die je zou willen weten. Ook vind je hier het wedstrijdreglement.

Samenvatting van de belangrijkste gegevens over het NKSV 2019:

 • De voorronden zijn vanaf 23 maart tot en met 12 mei
 • De finale is op 18 en 19 mei
 • Taken worden op de wedstrijddag rond 11:00 via de website en Telegram bekend gemaakt. Voorgaande jaren moest je je aanmelden bij de wedstrijdcommissie om deel te nemen. Dat is niet meer nodig, je moet nu het volgende doen:
  • Bij XContest aangeven dat je deel wilt nemen aan NKSV 2019. Deze vraag komt eenmalig als je een vlucht upload op een taakdag. Daarna sta je geregistreerd.
  • Op de website kun je je aanmelden voor een taak-channel en chat van Telegram. Hiervoor  moet je dus wel Telegram op je telefoon hebben staan. Het voordeel voor de wedstrijdcommissie is dat met het gebruik van Telegram veel handmatige acties geautomatiseerd kunnen worden.
 • Er wordt gestreden in 3 klassen:
  • open klasse (alle schermtypen)
  • standaard klasse (schermen tot en met type EN-B of daaraan gelijkwaardig
  • dames klasse (alle schermtypen)
 • Na de voorronden gelden van elke deelnemer de beste 4 vluchten voor het bepalen van het tussenklassement, dat bepalend is voor deelname aan de finale
 • Aan de finale doen de beste 24 piloten deel waarbij iig de 4 beste dames en de 8 beste piloten uit de standaardklasse meedoen.
 • Winnaars worden bepaald tijdens het finaleweekend: om winnaar te kunnen worden moet je dus deelnemen aan het finaleweekend
 • Tijdens de finale wordt er waarschijnlijk getraplierd. Finalisten moeten daartoe zelf over een traprelease beschikken.

Iedere wedstrijddag rond 11:00 wordt via deze website en Telegram de taak van de dag bekend gemaakt.